ISDN 1 & 2 verdwijnt

9 juli 2019

De ISDN 1 & 2 telefoonlijnen zullen per 1 september 2019 verdwijnen. De analoge lijn zal blijven bestaan. Als u gebruik maakt van een ISDN lijn, heeft uw provider contact met u opgenomen. Uw provider heeft u een alternatief geboden dat voor 1 september bij u gerealiseerd zal worden.

De reden dat de ISDN lijn verdwijnt is als volgt. ISDN was in het verleden de eerste digitale verbinding mogelijkheid om gelijktijdig te kunnen faxen en bellen. Dit is door de huidige IP (internet) technologie ingehaald. Het instant houden van deze technologie is onnodig en te duur. In de loop van de jaren hebben er veel digitaliseringen plaatsgevonden die niet goed met de huidige ISDN lijn werken.

Om te voorkomen dat uw telefoonlijn in de toekomst niet meer naar behoren zal werken, is de keuze gemaakt een alternatief te bieden voor de ISDN lijn. Voor u als eindgebruiker verandert er niets, zolang u het alternatief van uw provider heeft aangenomen.

Analoge signalen, waaronder die van analoge alarmapparatuur, verlopen veelal over een digitale lijn. De alarmapparatuur die wij inzetten is zowel analoog, digitaal, als gecombineerd (analoog + digitaal). Onze analoge alarmapparatuur wordt aangesloten op de analoge telefoonpoort van het modem. Telefonie wordt door de providers immers hoofdzakelijk via een modem geleverd. Deze apparatuur communiceert echter niet via de ISDN techniek maar is gemaakt om te communiceren via VoIP (Voice over internet protocol). Protocollen van deze apparatuur zijn gemaakt om via VoIP te communiceren over de PSTN aansluiting in het modem. Via deze route maakt een alarmapparaat verbinding met onze meldbank. De PSTN aansluiting verdwijnt niet.