Inzet van slimme sensortechnologie vergroot kwaliteit van leven voor mensen in de langdurige zorg.

13 april 2016

Ouderenzorgorganisatie Compartijn gaat een unieke samenwerking aan met De ZorgCentrale en Avics voor zorgmonitoring die behalve ’s nachts ook overdags zal plaatsvinden. Zorgcentralisten monitoren op afstand geanonimiseerde beelden van psychogeriatrische bewoners van Compartijn. Deze strategische samenwerking is op 8 april 2016, tijdens de beurs Zorg & ICT in Jaarbeurs Utrecht, door de drie partijen getekend.

Ouderenzorgorganisatie Compartijn gaat een unieke samenwerking aan met De ZorgCentrale en Avics voor zorgmonitoring die behalve 's nachts ook overdags zal plaatsvinden. Zorgcentralisten monitoren op afstand geanonimiseerde beelden van psychogeriatrische bewoners van Compartijn. Deze strategische samenwerking is op 8 april 2016, tijdens de beurs Zorg & ICT in Jaarbeurs Utrecht, door de drie partijen getekend.

Slimme sensortechnologie meet alle bewegingen in de woonzorgappartementen van bewoners met Alzheimer of een andere vorm van dementie. Wanneer bewegingen worden gesignaleerd buiten het vastgestelde maatwerkprofiel van een bewoner van Compartijn, komt het geanonimiseerde beeldfragment automatisch binnen bij een van de zorgcentralisten van De ZorgCentrale. Niet alleen de traditionele meldingen worden gedetecteerd, zoals iemand die het bed of de kamer verlaat, maar bijvoorbeeld ook onrust in bed.  

De zorgcentralisten beoordelen de binnenkomende beeldfragmenten en initiëren indien nodig vervolgacties. Dit doen zijn niet alleen in de nachtelijke uren, maar 24/7. Deze combinatie van zorg op locatie, bewezen slimme sensortechnologie en 24/7 zorg op afstand is in Nederland uniek. Door de inzet van De ZorgCentrale worden tot 60% van de alarmen waarbij fysieke opvolging niet nodig is opgevangen door medewerkers die op afstand toezien. Dit vergroot de veiligheid en kwaliteit van leven van alle bewoners. Dat was voor Compartijn de belangrijkste reden om hiermee te gaan werken. "De nachtrust wordt op deze wijze minder vaak verstoord en dus blijft er meer tijd over om een hogere kwaliteit van zorg te leveren en aandacht te geven aan onze bewoners. Daarnaast is de privacy van onze bewoners ook geborgd", vertelt Bart Timmers, directeur business development van Compartijn. Wanneer beeldfragmenten na een alarm binnenkomen, beoordeelt  de zorgcentralist de situatie die het alarm heeft veroorzaakt. Bewoners kunnen hierop niet herkend worden, maar de zorgcentralisten kunnen wel bekijken waar een bewoner zich begeeft en of er sprake is van een gevaarlijke situatie. Klik hier voor beeldfragmenten van sensortechnologie.